Pokemon Go Advertising

Pokémon GO Advertising: een kwestie van tijd?

Kaartverkoop van een festival ‘boosten’ door een zeldzame Pokémon op jouw locatie te plaatsen? Pokémon lokken om de opening van je winkel te promoten? Of het aantal jongeren tussen de 16 en 21 meten die langs jouw abri zijn gelopen? Dit is een fluitje van een cent met de data van Pokémon GO, de app die in de Verenigde Staten inmiddels meer actieve gebruikers heeft dan Twitter en vaker gedownload is dan Tinder.

Pokémon Go in het straatbeeld

Het straatbeeld zoals wij dat kennen is sinds een paar dagen veranderd. Van de ene op de andere dag lopen mensen met hun smartphone in hun hand te zoeken naar Pokémon. Dit alles vanwege de lancering van Pokémon GO. Officieel nog niet in Nederland, maar zowel voor Android als voor iOS zijn er alternatieve manieren om de game te installeren. Groepen jongeren, kinderen, millennials en ouderen lopen met hun smartphone door de straten, op jacht naar Pokémon. Zo is Central Park (New York) bijvoorbeeld overspoeld door Pokémon GO spelers:

Adverteren met Pokémon GO

De gebruikers van Pokémon GO zijn continu op zoek naar nieuwe en vooral zeldzame Pokémon. Op diverse websites en fora wisselen spelers informatie uit over de locatie van Pokémon. Locaties met deze zeldzame Pokémon, zoals Central Park, kunnen rekenen op veel bezoek. Dit biedt kansen voor bedrijven! Denk maar eens na over een winkelopening gepromoot met een zeldzame Pokémon. Deze locatie zal de gehele dag tientallen of misschien wel honderden Pokémon GO spelers aantrekken. Zo gaan er geruchten rond dat het spel een samenwerking aangaat met McDonalds. Hetzelfde geldt voor evenementen, waar de organisator vooraf kan aankondigen dat er zeldzame Pokémon (voor de kenners: een Snorlax of een Jynx bijvoorbeeld) te vangen zijn. Of wat te denken van een extra trigger om jongeren juist naar jouw stand te leiden op de Studiekeuzebeurs in Utrecht? Of een zeldzame Mewtwo bij de Burger King? De Efteling is misschien wel de eerste Nederlandse adverteerder die gaat profiteren van de hype, op 19 augustus vindt daar een heuse Pokémon GO dag plaats!

Niet alleen op basis van locatie wordt er geregistreerd wat de gebruikers doen, ook de camera wordt geregeld ingeschakeld. Zodra een Pokémon GO speler een Pokémon wil vangen, ziet hij/zij deze Pokémon ‘in het echt’ op basis van Augmented Reality. Zo werd ik thuis opgeschrikt door een Ratata op mijn bank. Nu nog zonder advertentie, maar wie weet wordt hier later wel een Product Ad aan toegevoegd.

Pokemon Go

Pokémon Go data

Als je de game downloadt ga je met bijna alle voorwaarden akkoord die een app mag vragen. Je geeft onder andere toestemming dat de data gedeeld wordt met ‘thirth parties’. De ontwikkelaar van Pokémon GO, Niantic, is ontstaan als interne start-up binnen Google. Samen brachten zij twee jaar geleden Ingress uit, wat qua idee hetzelfde is als Pokémon GO maar qua succes niet in de buurt komt. Hoewel Niantic na de herstructurering bij Google verder is gegaan als onafhankelijk partij, blijft Google de belangrijkste investeerder in Niantic. Kans dat de data uiteindelijk bij Google belandt is dus zeer groot. Bij het opstarten van Pokémon GO hebben spelers de mogelijkheid om in te loggen met hun Google-account. Naast de exacte locatie weet de app dus ook wie er speelt.

Dit zorgt ervoor dat Pokémon GO een gigantische hoeveel data registreert, wat bedrijven in de toekomst kunnen gebruiken om exact te bepalen waar mensen zich heel de dag door bevinden. Als ze dit koppelen aan online gedrag, kan bepaald worden wat het effect van online inspanningen op offline bewegingen is. Gaan de mensen die het filmpje over een festival hebben gezien daadwerkelijk naar het festival? Of heeft het Facebook-bericht geleid tot meer bezoek aan de winkel?

De toekomst van Pokémon GO

Het is de vraag wat het belangrijkste verdienmodel van Pokémon GO wordt. De focus ligt in de beginfase op het genereren van veel actieve spelers, wat prima gaat gezien het feit dat record na record verbroken wordt. Vervolgens zullen de makers analyseren of de in-app aankopen voldoende omzet genereren of dat adverteerders toegang kunnen krijgen tot Pokémon GO. Daarnaast is er natuurlijk nog de schat aan data, waar Google ongetwijfeld iets mee gaat doen.

Update 14-7-2016: Inmiddels heeft Niantic al aangekondigd dat ze de mogelijkheden van gesponsorde PokéStops (locaties waar gebruikers items kunnen ophalen) aan het bekijken zijn.

Update 6-3-2017: Tijdens het Mobile World Congres heeft de CEO van Niantic aangegeven dat er inmiddels al meer dan 35.000 gesponsorde locaties zijn toegevoegd. Het gaat hierbij om filialen van o.a. Starbucks.

Deze blog is geschreven door Dennis van de Ven, Head of Performance bij PauwR en stiekeme speler van Pokémon GO. Voor de Pokémon GO spelers: het muurgedicht op het pand van PauwR is een PokéStop, je bent altijd welkom voor een bakje koffie (zolang het geen Central Park taferelen met zich meebrengt).

IMG_3253

 

Rating: 3.8/5. From 4 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.