Videolandschap in Nederland

Het Nederlandse videolandschap anno 2016

De helft van álle Nederlanders gebruikt élke dag een streaming dienst. Netflix is het populairst, gevolgd door YouTube. 6,7 miljoen Nederlanders zit elke week op YouTube. Dit videonetwerk speelt een belangrijke rol in het leven van mensen, of zij nu willen relaxen, leren of iets anders doen. Belangrijk dus om in te zoomen op het videolandschap in Nederland anno 2016.

TNS Nipo heeft onderzoek gedaan naar TV en streaming gebruik in Nederland onder 2.016 huishoudens (feb, 2016). Daaruit blijkt dat YouTube de grootste online video service in Nederland is. Het laat daarmee bijvoorbeeld video’s op Facebook, NPO Gemist, Netflix en Dumpert achter zich.

YouTube als advertentiekanaal

Het onderzoek maakt inzichtelijk dat digitaal erg belangrijk is bij de jonge doelgroep (15-34 jaar). Daarbij hebben YouTube (68%), RTL 4 (64%), NPO1 (47%), SBS6 (45%) en video’s op Facebook (42%) het hoogste wekelijkse bereik. 4 uit 10 personen onder de 50 jaar gebruikt YouTube inmiddels en in de leeftijdscategorie van 15 tot 29 jaar kijkt men dagelijks gemiddeld 20 minuten.

Aandeel Streaming

Van alle view tijd maakt streaming inmiddels 23% uit. 40% hiervan zijn jonge mensen (15-29 jaar) en nog eens 38% is 30 tot 39 jaar. Streaming diensten doen niet langer onder voor TV kanalen en vertonen vergelijkbare kijktijden, waarbij Netflix de hoogste positie bekleedt.

Hoe bekijken we video en TV?

33% van de momenten dat we TV kijken zijn we bezig met ons tweede scherm (mobiel of tablet). De populairste bezigheden zijn het checken van Social Media, chatten met anderen, spelletjes spelen en het lezen van e-mails.

Naast het gebruik van het tweede scherm laat het onderzoek zien dat in 20% van alle gevallen we video’s op YouTube bekijken met anderen. 28% van de jongeren (15 tot 29 jaar) bekijkt YouTube via hun Smartphone. Opvallend is dat het streamen van video op veel verschillende apparaten plaatsvindt, denk aan TV, Computer, Tablet, Smartphone maar ook aan gaming consoles.

Video streaming 2016

Wie zijn de YouTube gebruikers?

Uit onderzoek blijkt dat er iets meer mannen gebruik maken van YouTube dan vrouwen, respectievelijk 55% om 45%. Vrouwen kijken daarentegen iets vaker naar commerciële TV (51%). Het publiek op YouTube is daarnaast jonger dan het publiek van TV kijkers.

TV vs YouTube audience 2016

YouTube is uitermate geschikt om light TV users te bereiken. Light TV users zijn personen die minder dan 3 uur per week naar TV kijken, dit is ongeveer 25% van de populatie. 34% van de light TV users is te bereiken via YouTube. Zij gebruiken dagelijks gemiddeld 14 minuten YouTube, 2.2x zoveel als heavy TV users.

Hoe wordt YouTube gebruikt?

YouTube wordt nog steeds het meest gebruikt om muziek te luisteren (39%), gevolgd door het ‘surfen op YouTube’ (30%) en om video’s te bekijken waar iedereen het over heeft (21%).

YouTube wordt daarnaast ook veelvuldig gebruikt tijdens de overweging om een product of service aan te schaffen. Dit gebeurt in 41% van de gevallen. 1 op de 5 Nederlandse YouTube gebruikers abonneert zich op een YouTube kanaal. Deze gebruikers gebruiken YouTube intensiever dan de gemiddelde gebruiker. Zij zijn gemiddeld 34 minuten per dag aanwezig op YouTube, dit is 1.6x hoger dan een gemiddelde YouTube gebruiker en 3.3x hoger dan een gemiddelde Nederlander.

Het onderzoek van TNS Nipo laat zien dat online video een steeds belangrijkere rol speelt in het leven van mensen. Niet alleen als vrijetijdsbesteding maar ook tijdens de overweging om een product of service aan te schaffen. Als adverteerder kan je hier perfect op inspelen door jouw video te promoten onder een relevante doelgroep.

Meer weten over de kracht van online video en YouTube? Neem contact op met Lies Jansen, Head of Branding, via 013-5821592 of via het contactformulier!

Rating: 3.3/5. From 3 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.