Online Video 2014

Online video advertising anno 2014

Online video is razend populair. Bijna 85% van de Nederlanders bekijkt online video’s, wat gelijk staat aan ruim 11 miljoen Nederlanders. Gemiddeld bekijkt een Nederlander 271 video’s per maand in meer dan 18 uur. Deze toename in online videogebruik is een enorme kans voor adverteerders. Online video advertising is een perfecte manier om de merkbeleving te vergroten. Daarnaast zorgt het voor engagement. Want in tegenstelling tot de traditionele TV-commercial is een online video niet statisch maar interactief. We zetten de meeste gangbare en opvallende mogelijkheden op een rij.

Online Video

 

 

 

 

 

 

 

We kijken het liefst op Social Media, waarbij we YouTube terugvinden op nummer één, Facebook en Vimeo zijn nummer twee en drie (bron). De online video advertising markt begon met de traditionele pre-roll, het afspelen van een commercial voor een andere video. Inmiddels zijn er legio mogelijkheden op het gebied van online video advertising.

YouTube advertising

We bekijken veruit de meeste video’s via YouTube. Met 8,6 miljoen unieke bezoekers per maand in Nederland is YouTube voor veel adverteerders een interessante plek om in contact te komen met hun doelgroep. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om te adverteren op YouTube. De videoadvertenties zijn zeer gericht te targeten op o.a. geografische- en demografische variabelen, onderwerpen en interessecategorieën.

Google Zoo Amsterdam

Volgens Adformatie komt Google met Google Zoo nog dit jaar naar Amsterdam. Google Zoo is een ‘agency for agencies’ en wil met YouTube de strijd aangaan tegen televisie. Ze claimen zelf: “the ZOO is a diverse group of creative specialists, program developers, account and operation managers. We aim to delight and surprise users, enhance their lives, add a little magic to their digital experiences“. Een ontwikkeling die inspeelt in de toenemende vraag naar goede online video content.

Facebook video advertising

Facebook is het grootste sociale netwerk ter wereld met meer dan 1 miljard gebruikers. Zoals eerder ook op deze blog te lezen zet Facebook in op videomarketing. Met nieuwe features als automatisch afspelende video’s en het tonen van het aantal views, spelen zij in op de toenemende vraag.

Twitter video advertising

Door het gebruik van gesponsorde video, is het gemakkelijk voor merken om video’s te uploaden en te verspreiden via Twitter. Daarnaast kan het bereik en de effectiviteit van deze inhoud gemeten worden. Gesponsorde video’s via Twitter worden afgerekend op basis van kosten per view (CPV) en de adverteerder betaalt dus alleen wanneer de gebruiker de video start. Daarnaast hebben adverteerders toegang tot video analytics , waaronder het uitkijkpercentage van de video en een breakout van organische versus betaalde video views te zien is.

Het algemene doel is om meer video in de tijdlijn van gebruikers te brengen en daarmee een rijker Twitter te creëren.

Twitter Video

Videostrip

Videostrip, onderdeel van RTL Nederland, is het grootste online video-advertentienetwerk van Nederland. Het biedt de mogelijkheid om te adverteren met video-advertenties op ongeveer 200 websites. Hier kan gebruik gemaakt worden van de (interactieve) pre-roll, de pre-roll website take over, de in-video banner of de lightbox.

De laatste ontwikkelingen van Videostrip is de commerciële exploitatie van WildHitz, live televisie uitgezonden via Facebook.

Video Media Groep

Een van de jongste spelers binnen de online video advertising markt is Video Media Groep. Het VMG Netwerk bestaat uit ‘in-content-video’. Nederlandse premium-uitgevers. Gebundeld tot een uniek gezamenlijk bereik binnen specifieke channels. Sinds kort is het VMG Netwerk aangesloten op Liverail en Adform, waardoor Programmatic Buying ook tot de mogelijkheden behoort.

Een voorbeeld van een uiting is de InPage Video, waarbij een video getoond wordt binnen een nieuwsartikel. Tijdens het lezen van een artikel wordt de lezer geconfronteerd met een relevante video die automatisch afspeelt op het moment dat hij in beeld komt en stopt. Ook andere partijen experimenteren inmiddels met soortgelijke formaten.

Spotify voor video

Met miljoenen gratis geregistreerde gebruikers is Spotify inmiddels uitgegroeid tot een grote online speler. Gebruikers zijn erg actief en betrokken als het gaat om het luisteren van muziek en sociale activiteiten. Spotify heeft dagelijks honderdduizenden unieke bezoekers, die gemiddeld 104 minuten per dag naar muziek luisteren.

De muziekstreamingdienst begint met het tonen van video advertenties (zowel mobiel als desktop). Spotify komt met de gesponsorde sessie en een video-takeover. De gesponsorde sessies zijn dit moment enkel nog beschikbaar op mobiele apparaten. Gebruikers krijgen een titelkaart aangeboden, wanneer de gebruiker kiest om de video af te spelen kan deze 30 minuten naar Spotify luisteren zonder verdere advertenties.

De Video takeover is 15 of 30 seconden lang (standaard pre-roll lengte). De video wordt enkel weergegeven als de desktopapp is weergegeven, dus niet wanneer iemand aan het surfen is via een browser.

Spotify Video CarsSpotify Video Card

Smartclip voor smart TV’s

Met de komst van de Smart-TV zijn ook hier mogelijkheden voor online video weggelegd. De gewenste inhoud wordt direct in de woonkamer op het grootste scherm geleverd. Connected TV wordt gebruikt voor meer dan alleen de conventionele, lineaire televisie; het wordt het centrale schakelbord voor digitale entertainment. Voor adverteerders: deze apparaten combineren het beste van beide werelden, de emoties van de video-inhoud en de interactiviteit van het internet.

Gepersonaliseerde online video

Quadia Online Video en Rednun bundelen hun ervaring en expertise. Zij brengen in Nederland en Duitsland een nieuw merk voor gepersonaliseerde video op de markt: PersonalVideo. PersonalVideo integreert persoonlijke informatie van de doelgroep in video’s, merken die hier momenteel al gebruik van maken zijn o.a. Oxxio en ING. Naast de toename van online video zien we door deze ontwikkeling ook dat er veel meer mogelijk is met online video en dat ook personalisatie hierin kan worden doorgevoerd.

Online Video specialisten

Onze specialisten Roel Derksen en Lies Jansen behoren tot de eerste online marketeers van Nederland die het nieuwe video-advertising examen van Google hebben behaald. Een mooie bevestiging van onze expertise en ervaring op dit gebied.

Ook starten met video advertising? Bel naar 013-5821592 of mail naar lies@pauwr.nl voor een vrijblijvend voorstel op maat.

Rating: 4.8/5. From 2 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
1 antwoord
 1. Max
  Max zegt:

  goed artikel, ik heb er weer wat inspiratie bij als het gaat om advertentie methoden! Adverteren via spotify heb ik bijvoorbeeld geen ervaring mee.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.