YouTube Play Logo

Video advertising op YouTube, mogelijkheden en formaten

Begin dit jaar bestond YouTube 8 jaar. In korte tijd is het medium wereldwijd flink gegroeid. YouTube heeft inmiddels meer dan 800 miljoen unieke bezoekers per maand en is de 2e zoekmachine ter wereld. Ook de mogelijkheden op het gebied van adverteren zijn flink veranderd. Hieronder een overzicht van de huidige YouTube advertentie mogelijkheden.

Google Ads (AdWords) voor video of YouTube reserveringen

Er dient allereerst onderscheid te worden gemaakt tussen het adverteren op YouTube via Google Ads (AdWords) of via YouTube reserveringen, die rechtstreeks bij YouTube worden ingekocht. De meeste grotere adverteerders en advertentiebureaus kiezen ervoor om plaatsingen op YouTube via reservering te kopen, met biedingen op basis van kosten per duizend vertoningen (CPM) of kosten per dag (CPD). De volgende plaatsingen zijn beschikbaar voor adverteerders die rechtstreeks via YouTube plaatsingen kopen via reservering:

Startpagina van YouTube: de startpagina van YouTube is een van de meest bezochte pagina’s op het internet. Plaatsingen op de startpagina worden door middel van kosten-per-dag gekocht.

Weergavepagina’s van partners: weergavepagina’s van YouTube-partners zijn weergavepagina’s met hoogwaardige inhoud van partners die door YouTube zijn beoordeeld als merkveilig voor adverteerders. YouTube vertoont uitsluitend advertenties bij inhoud of video’s wanneer er een directe relatie bestaat met de Display Netwerk-partner.

Zoekpagina’s: zoekpagina’s zijn geschikt om gebruikers te vinden die actief op zoek zijn naar bepaalde YouTube-inhoud. De zoekpagina’s kunnen getarget worden door middel van verschillende criteria zoals demografie, video-interessecategorie of zoekwoorden.

Willekeurige plaatsingen op YouTube: via willekeurige plaatsingen op YouTube kunnen adverteerders contact maken met een groot aantal gebruikers. Dit gebeurt op basis van verschillende interessegebieden en targetingcriteria.

Tegenwoordig heeft het systeem van Google Ads (AdWords) een aparte ‘online video’ omgeving, waarbij alle video campagnes zichtbaar zijn. Dit hulpprogramma levert de TrueView-familie van CPV-indelingen voor videoadvertenties (cost-per-view; kosten per weergave). In dit systeem worden de huis tuin en keukenfilmpjes niet meegenomen, er kan enkel geadverteerd worden op professionele content, content die dusdanig veel bekeken wordt zodat er geld mee verdient kan worden. Video’s waarbij advertenties worden getoond moeten ongeveer 10.000 views hebben voordat het systeem ze overweegt mee te nemen in het advertentieplatform.

Bij TrueView-advertenties betaal je alleen wanneer iemand de video selecteert of ervoor kiest een video te blijven bekijken wanneer deze voor het eerst wordt geladen terwijl hij of zij door video-inhoud bladert. In tegenstelling tot bij het prijsmodel op basis van kosten per klik of kosten per duizend vertoningen hoef je niet te betalen voor elke keer dat je advertentie wordt weergegeven. Hierbij zijn enkel de InStream, In-display en In-search varianten nog beschikbaar.

InStream advertenties worden voorafgaand aan een video afgespeeld. Bij een InStream advertentie kunnen kijkers na 5 seconden de video overslaan. Er worden pas kosten in rekening gebracht als een kijker de advertentie 30 seconden of tot het einde bekijkt.

InStream YouTube advertentie

De In-Display advertenties worden afgerekend op basis van het CPC model (kosten per klik). De advertentie bestaat uit een thumbnail en tekst die aan de rechterkant wordt weergegeven bij een (andere) relevante video.

In-Display YouTube advertentie

In-Search advertentie wordt weergegeven op basis van een zoekopdracht in YouTube. Ook de In-Search advertentie wordt afgerekend op basis van CPC.

In-Search YouTube advertentie

Naast deze speciale online video omgeving kunnen er ook binnen de ‘normale’ omgeving van Google Ads (AdWords) advertenties aangemaakt worden speciaal gericht op YouTube. Naast de standaard bannerformaten is er via de advertentiegalerij ook een speciaal bannerformaat te creëren, de statische In-Video-afbeelding (480×70). Dit formaat heeft een erg groot bereik en het is zeker te adviseren deze bij een display campagne gericht op YouTube in te zetten.

YouTube Banner

Wanneer kan een gebruiker jouw YouTube commercial niet overslaan?

Naast het inzetten van een extra bannerformaat kunnen er via de advertentiegalerij (in de ‘normale’ AdWords omgeving) ook diverse videoformaten ingezet worden. Ook in deze omgeving kan gekozen worden voor een InStream-advertentie. Het verschil met de InStream in het online video gedeelte (True-View) is dat deze In-Stream video niet door de gebruiker over te slaan is. De gehele video dient dus afgekeken te worden. De advertentie mag daarnaast enkel 15 of 20 seconden zijn. De adverteerder rekent af op basis van CPC. Wanneer een kijker dus niet klikt op de video worden er geen kosten in rekening gebracht, de weergave van de video is kosteloos.

Deze videoformaten zijn speciaal gericht op YouTube. Maar er kunnen binnen de advertentiegalerij ook overige video’s aangemaakt worden die geschikt zijn voor het gehele Google Display Netwerk. Het Google Ads (AdWords) systeem biedt zeker genoeg mogelijkheden om jouw online video onder de aandacht van de doelgroep te brengen!

Meer weten over adverteren op YouTube? Neem contact op met één van de Display specialisten van PauwR. 

Rating: 4.5/5. From 1 vote.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.