Keyword-planner

Zoekwoordonderzoek voor AdWords verbeterd: Keyword Planner

Voordat je een AdWords-campagne opzet is het lastig in te schatten wat je ervan kunt verwachten. Google biedt hulp met het Hulpprogramma Voor Zoekwoorden en de Verkeerschatter. Echter, na een tiental jaren trouwe dienst is het einde van de twee populairste AdWords tools in zicht. Het is tijd voor één complete tool: de AdWords Keyword Planner.

Met de introductie van de AdWords Keyword Planner (Zoekwoordplanner in het Nederlands) van Google worden de functionaliteiten van het Hulpprogramma Voor Zoekwoorden en de Verkeerschatter gecombineerd en uitgebreid. Met deze tool kun je een plan maken voor het opzetten of uitbreiden van een campagne, gebaseerd op basis van ideeën en prestatieschattingen. Dit plan wordt vervolgens opgeslagen binnen het account waarna je het direct kunt uploaden en inzichtelijk wordt gemaakt wat je van dit plan kunt verwachten qua prestaties.

Nieuwe mogelijkheden Keyword Planner

Naast de functionaliteiten van het Hulpprogramma Voor Zoekwoorden en de Verkeerschatter heeft de AdWords Keyword Planner ook enkele nieuwe functionaliteiten. Dit zijn de belangrijkste:

 • In plaats van nieuwe zoekwoorden en advertentiegroepen direct toe te voegen aan de campagne kun je ze eerst als concept opslaan. Zo kun je het ‘plan’ in een later stadium nog aanpassen. De schattingen binnen je plan zullen in de tussentijd realtime up-to-date gehouden worden. Als je je plan aanpast door zoekwoorden te verwijderen of toe te voegen is het effect op de schattingen dus direct zichtbaar.
 • Het Hulpprogramma voor Zoekwoorden werkte enkel op basis van landen. De Keyword Planner biedt de mogelijkheid om gegevens voor steden en regio’s binnen het geselecteerde land op te halen. Hierdoor wordt de tool ook relevant voor regionale campagnes.
 • Een andere mogelijkheid binnen de Keyword Planner is het combineren van zoekwoordlijsten. Op deze manier kunnen twee of meerdere lijsten met zoekwoorden door één klik gecombineerd worden, waarna de schattingen ook voor deze combinaties inzichtelijk zijn. Als een adverteerder een lijst met producten heeft en een lijst met de steden waarbinnen geadverteerd wordt, kunnen deze gemakkelijk gecombineerd, geanalyseerd en eventueel toegevoegd worden.

[image_frame style=”shadow” width=”600″ height=”407″]https://www.pauwr.nl/wp-content/uploads/2013/05/google-keyword-generator.png[/image_frame]

De Keyword Planner bundelt dus de krachten van twee onmisbare tools voor marketeers die werken met AdWords. Maar ook voor onderzoek met betrekking tot zoekmachineoptimalisatie is deze tool zeer goed te gebruiken. Dit voorkomt enerzijds veel handwerk (het kopiëren van de ene tool naar de andere) en brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. De AdWords Keyword Planner wordt op dit moment wereldwijd uitgerold. Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe tool aan alle AdWords-accounts toegevoegd zal zijn.

Wil jij weten of je al toegang hebt tot deze nieuwe tool? Log in binnen je AdWords-account en klik op ‘Hulpprogramma’s en analyse’. Als je hierbij ‘Zoekwoordplanner’ ziet staan ben je één van de eerste in Nederland die gebruik kan maken van deze tool. Meer informatie over de AdWords Keyword Planner is te vinden in het AdWords Helpcentrum.

De experts van PauwR zetten AdWords-campagnes in voor een groot aantal klanten en maken daarbij gebruik van een grote verscheidenheid aan strategieën. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel of mail met Pieter Voogt of Joris Kock via 013-582 15 92 of advies@pauwr.nl.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
1 antwoord
 1. Frank van Krieken
  Frank van Krieken zegt:

  Dit lijkt me een veelbelovende tool! Hopelijk wordt hij snel toegevoegd aan mijn account. Erg goed dat nu ook voor specifiekere regio’s zoekwoord analyses uitgevoerd kunnen worden.

  Thanks for sharing!

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.