Facebook Graph Search voorbeeld

Facebook introduceert nieuwe manier van zoeken

Facebook is vastberaden om de wereld meer open en meer verbonden te maken. Om dit voor elkaar te krijgen biedt Facebook allerlei tools aan gebruikers om aan te geven met wie of wat ze zich verbonden voelen. Deze verbindingen samen noemt Facebook de ‘Graph’. De Graph is enorm en breidt constant uit met nieuwe personen, nieuwe content en nieuwe verbindingen. Er zijn al meer dan 1 miljard mensen verbonden, samen goed voor meer dan 240 miljard foto’s en meer dan een triljoen verbindingen.

Vandaag lanceert Facebook een nieuwe manier om door deze verbindingen te surfen en ze nuttig te gebruiken. Dit heet Graph Search, na vandaag als limited bèta te gebruiken.

In de begintijd van Facebook gebruikten de meeste mensen de site om wat rond te neuzen, meer over anderen te weten te komen en nieuwe verbindingen aan te gaan. Graph Search brengt Facebook terug naar haar roots en geeft mensen de mogelijkheid om nieuwe verbindingen te maken.

Deze nieuwe manier van zoeken zal zichtbaar zijn als een grotere zoekbalk aan de bovenkant van iedere pagina. Als je een zoekopdracht invoert zal deze niet alleen bepalen wat voor zoekresultaten je te zien krijgt, deze zoekopdracht zal ook automatisch de titel van de nieuwe pagina zijn. Het is mogelijk om de titel aan te passen om zo je eigen visie op de content van jou en je vrienden weer te geven.

Graph Search is anders dan traditioneel zoeken op het internet. Zoeken via zoekmachines is ontworpen om voor een bepaalde groep woorden (bijvoorbeeld “klassieke muziek”) de beste zoekresultaten te vinden die matchen met deze woordgroep. Met Graph Search combineer je korte zinnen (bijvoorbeeld: “My friends in New York who like Jay-Z”) om personen, plaatsen, foto’s of andere content te vinden die op Facebook zijn gedeeld.

Facebook Graph Search voorbeeld

Een ander groot verschil met zoeken op het internet is dat alles op Facebook zijn eigen publiek heeft, en het meeste niet openbaar is. Bij de ontwikkeling van Graph Search is privacy altijd een belangrijk uitgangspunt geweest en het respecteert alle privacy-instellingen op Facebook. De nieuwe zoekfunctie maakt het veel makkelijker om dingen te vinden, maar laat alleen dat zien dat al toegankelijk was op Facebook.

De ontwikkeling van Graph Search bevindt zich nog in een vroeg stadium. Nu is het alleen te gebruiken in het Engels en er kan alleen gezocht worden binnen een subset van informatie. Posts en Open Graph-actions (zoals geluisterde liedjes) zijn nog niet beschikbaar. De komende maanden zal Graph Search worden uitgebreid.

De eerste versie van Graph Search richt zicht op vier onderdelen: personen, foto’s, plaatsen en interesses. Voorbeelden van zoekopdrachten vind je hier onder.

Personen:

“vrienden die in mijn stad wonen”, “mensen uit mijn geboorteplaats die van wandelen houden”, “vrienden van vrienden die in Yosemite National Park geweest zijn”, “software-engineers die in San Francisco wonen en van skiën houden”, “mensen die hetzelfde leuk vinden als ik”, “mensen die van tennis houden en dichtbij wonen”.

Foto’s:

“foto’s die ik leuk vind”, “foto’s van mijn familie”, “foto’s van voor 1999 van mijn vrienden”, “foto’s van vrienden in New York”, “foto’s van de Eiffeltoren”.

Plaatsen:

“restaurants in San Francisco”, “steden bezocht door mijn familie”, Indiaas restaurant dat vrienden uit India leuk vinden”, “toeristische attracties in Italië die mijn vrienden bezocht hebben”, “restaurants in New York die koks leuk vinden”, “landen die mijn vrienden bezocht hebben”.

Interesses:

“muziek die mijn vrienden leuk vinden”, “films die leuk gevonden worden door mensen die dezelfde films leuk vinden als ik”, “talen die mijn vrienden leuk vinden”, “strategy games die vrienden van vrienden spelen”, “films die leuk gevonden worden door regisseurs”, “boeken gelezen door CEO’s”.

De Graph Search bèta start vandaag. Ga naar www.facebook.com/graphsearch voor een plek op de wachtlijst. Het uitrollen van Graph Search zal enige tijd in beslag nemen, zodat bekeken kan worden hoe Graph Search gebruikt wordt en waar er nog verbeteringen moeten kunnen worden doorgevoerd.

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
2 antwoorden
 1. Pieter Voogt
  Pieter Voogt zegt:

  Als ‘Graph Search’ echt groot gaat worden, dan wordt Bing dat ook weer en kunnen we dus weer allemaal search campagnes in Bing op gaan zetten. Op zich goed voor de spreiding van budgetten en concurrentie voor Google.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  Beantwoorden
 2. martina vd streek
  martina vd streek zegt:

  Nooit geweten dat er een verband is met het zoeken op Facebook tussen Facebook en Bing. Het zou wel mooi zijn als Google wat meer concurrentie krijgt. Is Graph Search nu al wel goed in het Nederlands te vinden? Ik kan er nog niet veel uit wijs worden namelijk.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.