Je website op zwart (zoals Wikipedia) zonder te dalen in rankings?

closeDeze post is 8 jaar, 4 maanden en 12 dagen geleden gepubliceerd, waardoor het mogelijk is dat sommige cijfers, feiten of functies inmiddels zijn verouderd. Houd hier rekening mee bij het lezen en/of reageren op dit artikel. Ga voor actuele artikelen naar de homepage van de PauwR Blog

Uit de actie van Wikipedia van vandaag blijkt wel dat je website ‘op zwart zetten’ een goede PR stunt kan zijn. Dit kan echter ook grote gevolgen hebben voor je rankings in zoekmachines als Google.

Blackout website slecht voor zoekmachines
Wanneer een zoekmachine de inhoudsloze variant indexeert, dan ‘overschrijft’ hij de eerdere (goed scorende) variant van deze pagina. Gevolg: enorme dalingen in de zoekmachines. Wanneer de pagina later weer online is en de zoekmachine indexeert deze opnieuw, dan zal het grootste deel van de schade worden hersteld. Toch is deze dip in de zoekmachines uiteraard niet wenselijk.

Wikipedia oplossing
Alle pagina’s van Wikipedia staan gewoon nog online. Via Javascript wordt er echter een extra ‘laag’ over de pagina heen gelegd met daarop de melding over SOPA. Zoekmachines kijken naar de broncode en zien hierdoor nog standaard dezelfde pagina. Wanneer dit altijd zo op een website wordt toegepast, dan zou dit de richtlijnen van o.a. Google overschrijven. Voor een (tijdelijke) actie als dit is het een goede manier om de posities in de zoekmachines te behouden.

De blackout omzeilen.
Door JavaScript uit te zetten zijn alle pagina’s nog te bekijken. Dit kan als volgt.

  • Open FireFox
  • Installeer de webmaster toolbar
  • Klik in de toolbar op Disable >> Disable JavaScript >> All JavaScript.
  • Alle Wikipediapagina’s zijn nu te bekijken.

Vergeet dit na gebruik niet uit te zetten, want veel websites zullen zonder JavaScript minder goed functioneren.

No votes yet.
Please wait...
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *