SSL verplicht voor Webshops met AdWords

lockGoogle maakte 4 mei 2011 bekend dat het AdWords beleid wordt aangescherpt om de privacy en financiële gegevens van haar klanten beter te beschermen.

De verscherpingen

Vanaf 15 mei 2011 moet duidelijk worden vermeld waar persoonlijke gegevens voor worden gebruikt. Daarbij moet ook direct worden aangegeven hoe men zich in de toekomst kan uitschrijven van verdere communicatie. Verder is SSL verplicht voor webshops en pagina’s waarop (vertrouwelijke) gegevens worden ingevuld.

Wat is SSL?

SSL staat voor Secure Sockets Layer. Dit zorgt ervoor dat de gegevens via een versleutelde verbinding naar de browser van de bezoeker worden verstuurd. Voor een SSL verbinding is een certificaat nodig die garandeert dat de versleuteling goed is.

Wanneer is SSL verplicht?

SSL is verplicht voor iedere webshop. Daarnaast dient SSL geïmplementeerd te worden bij websites die om de volgende gegevens vragen:

 • Creditcard- en bankpas nummers / gegevens.
 • Bankrekeningnummers
 • Overschrijvingsnummers
 • Burgerservicenummers
 • Pensioen- of belastingdienstgegevens
 • Sociale zekerheid- of gezondheidszorg gegevens
 • Rijbewijsnummers

Voor een standaard contactformulier (met NAW gegevens) is een SSL certificaat dus niet verplicht.

Controleren of de website SSL gebruikt

Wanneer er “https” in de URL staat, dan geeft dit aan dat de website is versleuteld. Dit hoeft echter niet via een SSL certificaat te zijn gebeurd. In Google Chrome is een goede SLL verbinding te herkennen aan een groen slotje voor het adres van de website. Bekijk hier alle icoontjes in chrome voor de verschillende beveiligingen.

De meest beveiligde websites maken gebruik van SSL over de gehele website. Het AdWords beleid vereist echter alleen dat er een beveiligde verbinding wordt gebruikt op pagina’s die (de eerder besproken) gevoelige informatie verzamelen of verzenden.

Webshop maar nog geen SSL?

Heeft u een webshop maar nog geen SSL? Dan is het aan te raden om dit voor 15 mei te regelen. Het zal waarschijnlijk niet zo zijn dat de AdWords advertenties direct worden onderbroken, maar Google gaf in een reactie wel aan dit actief te gaan controleren. In het AdWords helpcentrum is een uitleg geplaatst over hoe te starten met SSL. Het makkelijkste is echter contact opnemen met uw webbouwer, die dit voor u kan regelen. Voor vragen over het AdWords beleid kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
5 antwoorden
 1. Hans
  Hans zegt:

  Dit hoeft niet als je gebruik maakt van een payment provider, toch? Dan regelen zij toch de veilige verbinding?

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  Beantwoorden
 2. maarten
  maarten zegt:

  Goede vraag Hans! Waarschijnlijk is enkel de SSL van de payment provider niet voldoen. Specifieke transactie informatie wordt na de betaling namelijk teruggekoppeld naar de website.

  Ik heb de vraag voor de zekerheid bij Google weggelegd. Zodra ik een reactie heb laat ik het weten.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  Beantwoorden
 3. maarten
  maarten zegt:

  Update:
  Enkel een (SSL) payment provider is in de praktijk niet genoeg, aldus Google. De pagina’s met persoonlijke informatie in webshops moeten via SSL. Het gaat dus ook om inloggedeeltes, bedanktpagina’s e.d.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  Beantwoorden
 4. Seo-2
  Seo-2 zegt:

  Goede zaak zeg ik en zo houden zo ons maar wát bezig :D
  Ik heb ‘m getweet.

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Vorige week besteedden we hieraan al een aparte blog, het verplicht stellen van het gebruik van SSL door Google Ads (AdWords). Tegelijkertijd wordt per 17 mei ook verplicht gesteld om duidelijk aan te geven wat er op een […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.