Accountability wordt het nieuwe Swaffelen

Waar Swaffelen het woord van 2008 was, mag ‘Accountability’ zich tot de kanshebbers rekenen voor hét woord van 2009. Vooral onder ondernemers en marketeers. Want in het huidige financiële tijdperk is meetbaarheid van het rendement van je marketinginspanningen een vereiste.

 

Een campagne om je naamsbekendheid te vergroten is dan ook ‘erg 2008’. Marketing moet transactiegericht zijn. Er moet omzet (en winst) tegenover staan. De beslissers willen weten welke helft van de marketingeuro’s er wordt weggegooid en welke rendement opleverd. Dus moeten de marketeers aan de slag met het aloude adagium ‘meten is weten’.

Als online marketeer is meten een tweede natuur voor ons. Wij vinden het (in tegenstelling tot de ‘oude reclamewereld’) niet meer dan logisch dat wij onze klanten inzage kunnen geven in de mate waarin hun investering omzet heeft opgeleverd.

Wij verwachten dan ook dat we ons daarin meer en meer zullen onderscheiden van de traditionele reclamebureau’s die daar meer moeite mee hebben.De collega’s van VODW Marketing ontwikkelden vijf handvatten om accountable te zijn, vrij vertaald zijn dat:
Maak een ROI berekening voor elke marketingactie. En focus je in je marketing op de belangrijkste ‘waarde creëerders’ onder je producten.
KPI’s zijn Key Performance Indicators. De belangrijkste indicatoren die iets zeggen over je prestatie. Voor je website zijn dit bijvoorbeeld bezoekersaantallen, bestellingen en inschrijvingen voor je nieuwsbrief.De gemiddelde marketeer is niet opgeleid om ook op financieel vlak een woordje mee te spreken. Diversiteit in het marketingteam is dus noodzakelijk.
Marketing en sales ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan. Goede afstemming en communicatie is dus een vereiste.
Om accountable te zijn, moet je een ondernemersmentaliteit hebben. Doen alsof het je eigen geld is waarmee je werkt (voor u is dat waarschijnlijk ook zo!). Wat verwacht U eigenlijk dat het Woord van 2009 gaat worden?

1. Maak accountability een integraal onderdeel van het marketingproces

2. Definieer de juiste KPI’s voor korte en lange termijn

3. Investeer in andere competenties binnen het marketingteam

4. Sla de brug naar sales én finance

5. Denk én handel als ondernemer

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] 0 Hallo, welkom op onze blog! Schrijf je meteen in op onze RSS feed om voortaan automatische updates te ontvangen!Facebook introduceert later deze maand hun nieuwe Ads Manager, het systeem waarmee adverteerders hun Facebook campagne kunnen inrichten, beheren en monitoren. Facebook geeft nu nog meer informatie over onder meer het bereik van de campagne, zoals het aantal personen binnen de doelgroep dat de campagne heeft bereikt en ook de frequentie waarmee de doelgroep de advertenties hebben gezien. Radio en TV drukken hun bereik uit in GRP’s, het product van het bereik van een campagne en de frequentie. Facebook kan vanaf nu inzicht geven in het werkelijke bereik en benadrukt daarmee nogmaals het voordeel ten opzichte van offline: een veel betere accountability. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.