Hoe populair is uw website?

“Zo! Ken jij die?!”. Wanneer je op het terras zit met vrienden en er komt een ‘belangrijke persoon’ langs die jou een knikje geeft, leidt dat vaak tot een dergelijke bewonderende opmerking van je terrasgenoten. Want als die persoon te boek staat als ‘belangrijk’ en jou (h)erkent, dan straalt zijn ‘belangrijkheid’ ook een beetje af op jou en word jij dus ook een stukje ‘belangrijker’.

 Op eigenlijk precies dezelfde manier werkt het op internet. Als jouw website een link (‘knikje’) krijgt van een belangrijke website (startpagina, wikipedia, NU.nl etc.), dan wordt je website ook iets belangrijker. Google waardeert dat met een bepaalde PageRank.

PageRank is de Google-methode om pagina’s op internet te ordenen naar belangrijkheid. De PageRank loopt van 0 tot 10. Het is ontwikkeld door de oprichters van Google en het werkt met een logaritmische schaal. Dat wil zeggen dat het makkelijker is om van 1 naar 2 te komen, dan van 2 naar 3 etc. Als voorbeeld enkele websites en hun PageRank:

www.deOndernemer.nl: PageRank 5
www.NU.nl
: PageRank 7
www.Startpagina.nl
: PageRank 6
www.Google.nl
: PageRank 8
www.PauwR.nl
: PageRank 4

Hoe meer links naar je website, hoe hoger je PageRank. Maar niet alleen het aantal speelt een rol. Zeker zo belangrijk is de kwaliteit van de links. Om de metafoor er nog even bij te pakken: het is leuk als veel mensen je kennen, maar het gaat erom dat de juiste mensen jou kennen (en andersom natuurlijk).

Mensen doen er dan ook alles aan om even een praatje te maken in de kroeg met net die ene wethouder, directeur, artiest of kunstenaar die een hoog aanzien geniet. En natuurlijk hopen ze dan dat iedereen ziet dat je een praatje met hem of haar maakt. Op het web betekent dat in de praktijk dat sites als Startpagina.nl (en haar dochter-pagina’s) dagelijks honderden verzoeken krijgen voor het plaatsen van een link.

Het spreekt voor zich dat slechts een zeer klein aantal ook daadwerkelijk wordt gehonoreerd met een link. En daarvoor moet je van goede huize komen. Oftewel, je site moet een meerwaarde hebben voor de bezoekers van de site die de link zou moeten plaatsen.

Vraag jezelf dus af wat voor meerwaarde je site op dit moment biedt of welke meerwaarde je kunt gaan bieden, zodat andere sites graag een link naar je zullen plaatsen.

En vertaald naar de offline wereld: wat kun jij betekenen voor iemand anders zodat hij of zij de volgende keer dat je ze tegenkomt op het terras je graag een knikje zal geven?!?

NB: Door de Google Toolbar te downloaden via toolbar.google.nl kunt u voortaan van alle sites die u bezoekt de PageRank zien.

Komt u er niet uit of wilt u de Toolbar niet installeren, plaats dan hieronder uw website, dan vertel ik u graag welke PageRank uw website heeft.

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
1 antwoord
 1. Ricardo
  Ricardo zegt:

  Ik zie pagerak 3 ;)

  No votes yet.
  Please wait...
  Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.